Jag har gjort en liten guide beroende på vad det är du söker inom ögonfransförlängning.
Söker du stylist? Är du stylist och vill köpa produkter? Vill du utbilda dig?
Konsument – hur hittar jag en fransstylist som arbetar på säkert sätt?
1. Kolla upp fransstylisten du vill gå till. Är hon registrerad för moms och F-skatt?
Det är det första du ska titta efter. Är hon inte registrerad för moms och F-skatt
jobbar hon med största sannolikhet svart och kan inte ta några försäkringar. Du är alltså inte skyddad som kund. Du har inte en aning om det hon utlovar stämmer. Har hon inte bemödat sig att ens registrera företaget kan hon inte vara seriös i det hon håller på med.
2. Kolla upp utbildning. Be om att se kopia på certifikat.
Men detta brukar inte heller räcka, då det finns en uppsjö med personer som startat kurser helt utan befogenhet till detta. Ett papper som det står ”certifikat” på kan vem som helst skriva ut. Så när du sett certifikatet kontrollerar du utbildningen som hon gått. Läs nedan vad det är man ska titta efter när man kollar utbildningar.
3. Rekommendationer. A och O. Vad säger andra som varit hos stylisten?
Finns det en facebook-sida med betyg/kommentarer från andra?
4. Bilder och Social aktivitet. Finns det en instagram? Facebook? Hemsida? Hur ser bilderna ut? Verkar hon vara aktiv och lägga ut mycket? Har hon mycket kommentarer och personer som ”lovordar” henne?
5. Andra kvalifikationer. Har hon tävlat i några franstävlingar? Är hon med i några förbund? Medlemskap i SEYF? NEESA?
Ställ mycket frågor. Verkar hon veta vad hon pratar om? Helhetsintrycket är det du får gå efter. Man kan inte veta 100%. Men kontrollerar du de här sakerna och får ordentliga svar, kan du förmodligen vara säker att hon har kvalifikationerna som krävs för att arbeta på ett säkert sätt.
Har du blivit lurad eller varit med om en dålig/misslyckad fransförlängning? Anmäl fransstylisten till ARN. (Allmänna reklammationsnämnden) Ju fler som anmäler, desto närmare kommer vi till att få bort de oseriösa i denna bransch.
Jag vill utbilda mig inom ögonfransförlängning. Hur vet jag vilken utbildning jag ska välja?
1. Har utbildningen några kvalifikationer?
Är utbildningen certifierad av exempelvis SEYF eller liknande organisationer från utlandet, exempelvis NEESA?
2. Hur många dagar är utbildningen?
En utbildning för ögonfransförlängning bör vara minst 4 dagar. Är den kortare än så ska man börja ifrågasätta. Man hinner inte lära sig ett helt yrke. Är utbildningen 3 dagar är det viktigt att kontrollera att det ingår uppföljning eller support, då du kommer att behöva hjälp, vägledning och mentorskap. (Märk väl, även en utbildning på 4-5 dagar bör erbjuda support och hjälp.)
3. Hur får jag mitt certifikat?
Certifiering ska ske i form av teoretiskt och praktiskt prov. Detta bör ske efter en längre tids praktik. Har du gått 3-5 kursdagar så är du inte redo att ta certifikat. Det krävs övning och erfarenhet innan man kan arbeta så pass att man kan kalla sig certifierad. Du bör ha gjort minst 40+ fransset innan du kan tänka på att vara redo för certifiering. Ibland mer.
Enligt vår erfarenhet klarar de flesta sina certifikatprov efter 3-6 månader, beroende på hur mycket man övat. Kom ihåg att detta är ett hantverk. Det är nya färdigheter du ska lära dig.
Precis som när du tar körkort för en bil.
4. Är skolan försäkrad?
Jätteviktigt att du är försäkrad när du är på plats under dina kursdagar.
Det är dock ditt ansvar att vara försäkrad när du arbetar utanför skolan.
5. Finns det rekommendationer? Vad säger/skriver andra om utbildningen?
Det är som med allt. Andras ord är vad som kommer få dig att bestämma dig i slutändan.
6. Hur länge har skolan funnits? Vad har lärarna för erfarenhet?
Det poppar upp nya utbildningar/kurser hela tiden. Väljer du en skola som har funnits länge vet du att den har en stadig grund, ett bra koncept och förmodligen ett nätverk av stylister som du kan få hjälp och stöd av.
7. Har företaget produktförsäljning?
Det är frustrerande som nyutbildad att behöva börja leta efter produkter. En seriös utbildning ska kunna tillhandahålla dig med säkra, godkända produkter.
8. Priset på utbildningen.
En allt för billig utbildning bör ifrågasättas. Hur får de sin verksamhet att gå runt?
Betalar de alla sina skatter och försäkringar? Ett rimligt pris är ca 3-5000kr ink moms per utbildningsdag. Kontrollera även vad som ingår i priset. Tillkommer kostnader för support, certifiering, startkit?
9. Hur många elever är det per kurs?
Återigen. Kvalitet är viktigare än kvantitet. Vissa håller lågt pris men tar in många elever.
För att utbildningen ska bli effektiv och du ska få all hjälp du behöver bör grupperna inte vara fler än 3-4 elever per lärare. En grupp på 5-7 elever bör ha minst 1 behörig lärare och 2-3 lärarassistenter.
10. Vad ingår i utbildningen?
Att utbilda sig inom ögonfransförlängning är att lära sig ett helt nytt yrke.
Det finns flera saker du bör kolla, fråga gärna företaget frågor kring vad som ingår i utbildningen.
-Nya lagen från 1 juli i år innebär att man måste gå en kurs i Kemiska hälsorisker för att få arbeta med limmen vi använder som fransstylister. Kontrollera om denna kurs ingår, eller om du måste betala separat för att gå den. För att läraren ska behörig att hålla kursen bör hon ha gått en lärarutbildning hos godkända företag av Arbetsmiljöverket.
-Hygien, säkerhet, sjukdomar, formlära, applicering, är sådant som måste ingå i din utbildning.
-Lockar utbildningen med extra saker utöver grunderna i fransförlängning?
Varningsklockor börjar ringa om de lovar för många saker under få dagar. Det finns inte en chans att du hinner lära dig singelfransar, volymfransar, färgning av fransar o bryn, formning av bryn, vaxning o dylikt samtidigt på så kort tid. Då bör utbildningen vara längre än 5 dagar för att du ska kunna göra alla dessa tjänster på ett säkert sätt.
Volymfransar är en mycket svår teknik. Denna har t.o.m fransstylister som arbetat flera år svårt för i början. När man arbetar med volymfransar plockar man 2-6st fransar samtidigt och formar till ett knippe som ska doppas i minimalt med lim innan det fästs på kundens egna frans. Knippet får ej förlimmas, då det blir för tungt för kundens egna frans.
Som nybörjare är det tillräckligt svårt att endast plocka upp 1st frans.
-Får du lära dig att arbeta med lösfransar eller fransar från karta?
Tänk dig att du ska ta körkort. Du kan välja den enkla vägen och ta endast för automatbil. Då kommer du bara kunna köra automat, men aldrig en manuell. Tar du manuellt körkort kan du köra alla typer av bilar.
Det är samma med lösfransar vs fransar på karta. Lär du dig plocka lösa fransar från bricka lär du dig samtidigt finmotoriken och kommer att kunna arbeta med alla typer av fransar.
Lär du dig endast att plocka från karta kommer du ha svårare med andra typer av fransar.
Till sist är det helhetsintrycket från företaget du ska gå efter. Hur verkar personerna bakom? Är de tillmötesgående och svarar professionellt på alla dina frågor?
Kommer du få all den hjälp de utlovar efter utbildningen?
Inga frågor är dumma frågor. Du kommer att ångra dig i efterhand om du inte frågade ordentligt och sedan inser att du valt fel kurs. Billigt är inte ofta bäst.
Jag har utbildat mig inom ögonfransförlängning, var köper jag mina produkter?
-Först och främst. Har du gått en seriös utbildning bör de kunna tillhandahålla dig med alla de produkter du vill ha. Gör de inte detta bör du ifrågasätta företaget. Känner du dig missnöjd eller lurad på utbildningen kan du få hjälp via ARN. (Allmänna reklammationsnämnden)
-Vad är produktens ursprung?
Produkter från Kina är kända för att ej vara av den bästa kvalitén. De är ofta väldigt billiga.
I Kina finns inga regelverk som reglerar produktproduktion, och produkterna kan egentligen innehålla vad som helst. Många kinesiska leverantörer har även försäljning av produkter från djur; mink, svin, räv.
För att motverka dålig djurhållning bör du kolla efter leverantörer som helt tagit avstånd från försäljning/sponsring av dessa producenter. Att producenten säger att håret endast plockats från borsten är bullsh*t. Inte sitter de och borstar de söta små minkarna som sedan får springa fritt på rosa moln.
Sydkorea är känt som nr 1 på kvalitét för produkter inom fransförlängning. Korea till skillnad från Kina har hårda lagar för kosmetiska och kemiska produkter som produceras.
De har även hårda lagar kring arbetsförhållanden, arbetsmiljö och minimumlöner.
Köper du koreanska produkter vet du att de håller högre kvalitét och att alla villkor uppfylles för ursprungslandet.
Koreanskt PBT-fiber är det finaste fibret för fransar. Det finns endast 2 fabriker i Korea som tillverkar detta. Om företaget säger att de har egen fabrik så stämmer detta inte.
I stort sett alla fransar och lim på den europeiska markanden importeras från Asien.
-Följs alla svenska regelverk?
Kontrollera om företaget är registrerat hos tullverket.
Kontrollera om produkterna har rätt innehållsförteckning på svenska.
Lim ska vara registrerade hos Kemikalieinspektionen om mer än 100L per år importeras.
Etiketter ska sättas på av leverantör, inte av distributören själv.
Många importerar hej vilt och sätter på egna etiketter.
SDS (säkerhetsdatablad) på svenska ska kunna krävas för kemiska produkter (Läs: Lim)
Var är webshopen baserad?
-Är den baserad utanför Sverige men inom EU? Har du koll på ditt ansvar som importerande företag? Vem betalar momsen? Hur deklarerar du?
-Är den baserad utanför EU? Då blir du ansvarig importör och måste följa alla steg, betala tull och registrera dig som importör.
Debiteras moms?
-Om moms ej debiteras blir du skyldig att deklarera omvänd moms till skatteverket. Är företaget baserat i Sverige ska du ifrågasätta varför de ej redovisar moms samt ej handla från företaget i fråga.
-Rekommendationer. Kontrollera gärna hur andra upplever köp från leverantören, hur snabb är leveranserna, kvalitén på produkterna.
Det är inte lätt som konsument att välja rätt. Vare sig du är kund som vill gå till en duktig fransstylist, om du är en person som letar utbildning eller om du är en stylist som vill kunna erbjuda det bästa för dina kunder.
Till sist, går du en ordentlig utbildning ska de kunna vägleda dig och hjälpa dig hela vägen så att DU kan bli en bra förebild och vägledare för dina kunder.
Hjälps vi alla åt att utbilda våra kunder kommer vi också att höja kundmedvetenheten och höja kvalitén och ryktet för ögonfransförlängning.
En fransförlängning ska inte kännas, den ska inte göra ont, den ska inte förstöra dina fransar.